ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY

   22 listopada uczniowie kl. Vd i Vb spróbowali swoich umiejętności gastronomicznych na lekcjach techniki. Głównym priorytetem przygotowanego posiłku było zdrowe żywienie. Uczniowie przygotowali pyszne kolorowe pasty do kanapek. Obierali, kroili, tarli i mieszali produkty potrzebne do potrawy. I grupa przygotowała pastę z pieczonych buraków i rzodkiewek, II grupa przygotowała pastę z awokado i wędzonego łososia, III grupa przygotowała pastę z koziego sera. Wszyscy aktywnie uczestniczyli w tym dziele kulinarnym. Ku zaskoczeniu zebranych najbardziej smakowała pasta do kanapek z pieczonych buraków i rzodkiewek, do której wcześniej podchodzono z rezerwą. Podobne umiejętności kulinarne pokazała kl. Va. Było zdrowo, kolorowo i wesoło! Zachęcamy do wykonania pasty z czerwonych buraków.
Oto przepis: Składniki: 3 rzodkiewki (pokrojone na drobno), 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 upieczony burak, 150 g serka twarogowego mielonego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie produkty należy wymieszać.
Taką pastą możemy posmarować bagietkę lub chleb. Kanapka będzie bardzo smaczna i zdrowa.
Smacznego!!!
Krystyna Maj

fot. Krystyna Maj



Na sktóty

Biuletyn Informacji Publicznej

RODO

ZBLIŻAJĄCE SIĘ UROCZYSTOŚCI

Nie odnaleziono wydarzeń!

UCZESTNICZYMY W PROGRAMACH

Projekt zdalna szkoła

Projekt edukacyjny Lepsza Szkoła

Etwinning Projekt

Od Grosika Do Zlotowki

Projekt Ekologia

Stowarzyszanie dobra szkoła

Szkoła Promująca Zdrowie

Klub "Bezpieczna Szkoła"

Program far

BIBLIOTEKA SZKOLNA

Biblioteka szkolna

Skip to content