22 listopada uczniowie kl. Vd i Vb spróbowali swoich umiejętności gastronomicznych na lekcjach techniki. Głównym priorytetem przygotowanego posiłku było zdrowe żywienie. Uczniowie przygotowali pyszne kolorowe pasty do kanapek. Obierali, kroili, tarli i mieszali produkty potrzebne do potrawy. I grupa przygotowała pastę z pieczonych buraków i rzodkiewek, II grupa przygotowała pastę z awokado i wędzonego łososia, III grupa przygotowała pastę z koziego sera. Wszyscy aktywnie uczestniczyli w tym dziele kulinarnym. Ku zaskoczeniu zebranych najbardziej smakowała pasta do kanapek z pieczonych buraków i rzodkiewek, do której wcześniej podchodzono z rezerwą. Podobne umiejętności kulinarne pokazała kl. Va. Było zdrowo, kolorowo i wesoło! Zachęcamy do wykonania pasty z czerwonych buraków.
Oto przepis: Składniki: 3 rzodkiewki (pokrojone na drobno), 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 upieczony burak, 150 g serka twarogowego mielonego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie produkty należy wymieszać.
Taką pastą możemy posmarować bagietkę lub chleb. Kanapka będzie bardzo smaczna i zdrowa.
Smacznego!!!
Krystyna Maj
fot. Krystyna Maj