W Tygodniu Ekologicznym w naszej szkole nie tylko pamiętaliśmy o ochronie przyrody, ekologii, przypominaliśmy także sobie i innym, że ZIEMIA, nasza planeta, jest wspólnym domem. Połączyliśmy ten tydzień z hasłem „Jemy zdrowo i kolorowo”. Przygotowywaliśmy zdrowe i bardzo bogate w witaminy i sole mineralne kanapki. Klasy 1a, 3a, 3b, 3c, 3d, 3e przygotowały kanapki i sałatki owocowo-warzywne. Na kanapkach znalazły rzodkiewki, sałata, pomidory, ogórki, gotowane jajka, kiełki różnych warzyw. Przygotować kanapkę, która swoim wyglądem będzie zachęcać do zjedzenia, a jeszcze przy tym nie uciąć sobie palca, to nie takie proste zadanie. Wszyscy uczniowie z ogromnym zaangażowaniem przygotowali kanapki na medal. Smakowały wyśmienicie. Sałatki owocowo-warzywne też były apetyczne i smakowały wybornie. Wiemy, jak się zdrowo i smacznie odżywiać, zwłaszcza wiosną, kiedy tyle nowalijek można wykorzystać do zrobienia witaminowej kanapki i sałatki.
Ewa Witkowska
fot. Ewa Witkowska