Celem zajęć było uświadomienie uczniom jak ważną rolę w utrzymaniu zdrowia odgrywa właściwe odżywianie oraz zachęcenie ich do codziennego spożywania warzyw i owoców. Uczniowie przygotowali stragan warzywno- owocowy. Zgromadzili różne warzywa oraz owoce krajowe i egzotyczne. Zapoznali się z ich nazwami, wyglądem . Uczniowie wypowiadali się na temat co można robić z warzyw i owoców. Wskazywali ich jadalne części oraz te warzywa, które można jeść na surowo. Owoce segregowali na krajowe i egzotyczne. Wskazywali najbardziej ulubione przez nich. Uczniowie stwierdzili, że owoce i warzywa to cenne źródło witamin, a witaminy są niezbędne do tego aby rosnąć i rozwijać się zdrowo. Wspólnie w ramach zajęć plastycznych przygotowaliśmy zupę jarzynową. Dzieci włożyły do garnka przygotowane przez siebie warzywa. Na koniec odbyła się degustacja wybranych warzyw i owoców.
Wiesława Półtorak