SP1 Aktualności „5 porcji warzyw, owoców i soków” poniedziałek, 27 września 2021
NAGŁÓWEK START O NAS PRACA SZKOŁY SZKOLNE PASJE START MAPA KONTAKT SZUKAJ START
Wiarygodna Szkoła
WIARYGODNA SZKOŁA link na stronę

Logo Librus

FACEBOOK SP1

FACEBOOK BIBLIOTEKA

FACEBOOK ŚWIETLICA
LEPSZA SZKOŁA
ETWINNING
Od grosika do złotówki
EKOLOGIA
E K O L O G I A
STOWARZYSZENIE DOBRA SZKOŁA
KONKURS FILMOWY Międzyszkolny Konkurs Filmowy
ENGLISH BLOG
TRZYMAJ FORMĘ
MAŁY MISTRZ
 SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
BEZPIECZNA SZKOŁA
      
      INFORMATYKA
      FAR

MOL BIBLIOTEKA
Odsłon : 11025197

-------------------------------------

 BHP


„5 porcji warzyw, owoców i soków”

   W roku szkolnym 2010/2011 klasy: 1a, 1b,2a,2c,2d,3a,3b nauczania zintegrowanego brały udział w ogólnopolskim programie promującym zdrowe odżywianie się pod hasłem „5 porcji warzyw, owoców i soków”.
   Program trwał od listopada do końca kwietnia br szkolnego. Podczas czterech dni rozłożonych w czasie zrealizowaliśmy treści na temat zdrowego odżywiania się w oparciu o 5 porcji warzyw, owoców i soków. Do dnia 30 listopada przeprowadzona została ankieta na badanie wstępne dotyczące wiedzy uczniów na temat zdrowego odżywiania się. Następnie przystąpiliśmy do realizacji 4 tematyk:
  • I temat „Super piątka” (grudzień) – Uczniowie poznali bohaterów książeczki, która towarzyszyła nam przy realizacji tematów. Poznali ich upodobania kulinarne ze szczególnym uwzględnieniem spożywania owoców, warzyw i soków oraz przeanalizowali własne upodobania. Uczniowie dowiedzieli się jakie właściwości mają warzywa i owoce w danym kolorze i jakie są to warzywa, owoce i soki.
  • II temat „Zdrowa zima” (styczeń) – Dzieci nauczyły się komponować zdrowe menu dzienne, zapoznały się ze sposobem przechowywania warzyw i owoców.
  • III temat „Wiosenne smaki” (marzec) – Dzieci poszerzyły swoją wiedzę na temat warzyw i owoców, przypomniały sobie o potrzebie segregowania śmieci (recykling), próbowały rozpoznawać i określać różne smaki owoców, warzyw i soków.
  • IV temat „Rodzinny piknik” (kwiecień) – Uczniowie planowali zdrowe menu z dostępnych warzyw, owoców i soków. Utrwalali wiedzę o produkcji soku, wykorzystały zdobytą wiedzę do ułożenia quizu dla kolegów, związanego z prawidłowym odżywianiem się.
   Podczas realizacji treści programowych uczniowie rozwiązywali rebusy, zagadki, krzyżówki, uczestniczyli w zabawach ruchowych z wykorzystaniem przygotowanych pomocy. Wykonywali prace plastyczne. Sami dokonali autorefleksji odbytych zajęć. Na koniec przeprowadzono ponownie badanie wiedzy na temat prawidłowego odżywiania się.
   Celem programu było przedstawić dzieciom i ich rodzicom korzyści płynące ze spożywania owoców, warzyw oraz soków. Chcieliśmy pokazać, że witaminy i składniki mineralne zawarte w nich są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. W badaniu wzięło udział 132 dzieci. Badania wstępne wykazały, że: 
  • 116 dzieci lubi jeść warzywa,
  • 118 dzieci lubi jeść owoce,
  • 130 dzieci lubi pić soki.
Niestety na śniadanie :
  • jadło warzywo – tylko 19 dzieci,
  • jadło owoc – 45 dzieci,
  • piło sok – 70 dzieci.
Do szkoły zaś dostało :
  • owoc – 36 dzieci,
  • sok – 45 dzieci,
  • warzywo – 12 dzieci.
W badaniu końcowym okazało się, że:
  • warzywa lubi jeść – 128 dzieci,
  • owoce lubi jeść – 132 dzieci,
  • soki lubi pić – 132 dzieci.
   Na śniadanie dostało warzywo 41 osób, owoc 62, piło sok 79. Do szkoły dostało warzywo (w kanapce) 30 dzieci, owoc 53 dzieci, sok 54 dzieci. Jak widać liczba dzieci spożywających owoce, warzywa i soki znacznie się zwiększyła. Zajęcia na pewno wpłynęły na to, że dzieci zaczęły zwracać uwagę na to co jedzą. Codziennie starały się aby mieć w szkole owoc lub sok, niekiedy warzywo (sałatę, marchew).
(galeria prac)
   Uczniowie poszczególnych klas wzięli udział w ogólnopolskim konkursie plastycznym na temat „5 porcji warzyw, owoców i soków”. Każda klasa wykonała 1 plakat. Wszystkie przesłane zostały do Warszawy.
 
STOPKA